12.04.2014

W Dniu Czekolady - Babeczki czekoladowe





Dzień Czekolady należy uczcić porządna porcją tego przysmaku! Nie ma co szukać i kombinować, wszak najprostsze rozwiązania są najlepsze (zazwyczaj). Dlatego przedstawiam Wam kolejna klasyczną propozycję - czekoladowe babeczki, tym razem również z kremem czekoladowym. Przepis na babeczki nie różni się niczym szczególnym od tych, krążących w sieci. To po prostu moja kolejna interpretacja klasyki gatunku. Tym razem ozdobiłam je czekoladowym kremem, który niewątpliwie dodaje zwykłej babeczce szlachetności :) Robi się je ekspresowo i równie ekspresowo znikają. Wiem, że powtarzam to prawie przy każdym przepisie, ale taka jest moja kuchnia - nieskomplikowana, szybka, dostępna dla każdego. Z ekskluzywnych dodatków potrzebne Wam są tylko chęci.

Składniki (na ok. 10 szt.):

  • 110 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g pokrojonej na kawałki czekolady lub groszków czekoladowych
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 ml mleka
  • 55 ml jogurtu naturalnego
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
  2. Do miski przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce ucieram masło z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, po każdym miksuję do całkowitego połączenia składników.
  4. Do masy maślanej dodaję suche składniki, mleko zmieszane z jogurtem. Mieszam szpatułką do połączenia składników.
  5. Masę wykładam do foremek wyłożonych papilotkami, wygładzam powierzchnię mokrą szpatułką (dzięki temu masa nie klei się do szpatułki)
  6. Piekę ok. 20 min. do suchego patyczka. Studzę na kratce.
  7. Teraz już tylko dekorowanie. Mi najwygodniej dekoruje się za pomocą rękawa cukierniczego. Tym razem posypałam babeczki pastelowymi perełkami.

Składniki na krem:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • ok.150-180 ml kremówki
  • kakao (zależy, jak ciemny krem chcecie uzyskać - ja dałam ok.3-4 łyżek)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (jeśli dacie więcej kakao, posmakujcie, czy krem nie jest zbyt gorzki)

Wykonanie:

  1. W misie ucieram serek mascarpone z cukrem i kakao.
  2. Następnie dolewam kremówkę i ubijam ok. 5-7 min., aż masa będzie odpowiednio gęsta, czyli będzie zachowywała nadany kształt.
  3. Przekładam do rękawa cukierniczego. Krem jest odpowiednio gęsty, więc możecie nakładać go na babeczki od razu. Gotowe przechowywać w lodówce.



2 komentarze:

  1. Dla miłośników pichcenia chęci nie będą żadnym ekskluzywnym dodatkiem tylko podstawą przepisu, tak jak serducho! :) Babeczki wyglądają cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz całkowitą rację :) ale mam też nadzieję, że takie nieskomplikowane przepisy zachęcą również tych, którzy nie przepadają za pieczeniem na co dzień ;)

      Usuń

Durszlak.pl