10.10.2012

Burito, Burrito, Buritos



Placki tortilli  to obok ciasta francuskiego i pysznego kruchego ciasta chyba najbardziej wdzięczne tło to kuchennych kombinacji. Dlatego wykorzystuję je w swojej kuchni bardzo często i nie żałuję - tortilla, ciasto francuskie i tarta smakują mi praktycznie z każdym farszem, ważne jest tylko połączenie składników. By się komponowały, uzupełniały, by tworzyły kontrowersyjne związki i stare sprawdzone duety.
Dla wprawionych kucharzy i dla tych zupełnie początkujących, dla wybrednych i tych wszystkożernych, a nawet dla tych leniwych. Czyż to nie ideał?
Dziś klasycznie - burito, burrito czy też buritos jeśli ktoś woli, ale zdecydowanie bardziej polskie niż meksykańskie. Dlaczego? A no dlatego, że mimo ogromnej miłości do dań meksykańskich w restauracjach zawsze zamawiam  opcję z "jedną papryczką", co i tak jest dla mnie piekielnie ostre. Uwielbiam dobrze przyprawione jedzenie, nawet bardzo pikantne, ale polskie 'pikantne" nijak się ma do tego meksykańskiego, a poza tym pewnie moja propozycja nie zawiera kilku składników prawdziwie meksykańskiego burrito.
 Zatem burrito po polsku raz!

Składniki (2 naprawdę duże porcje lub 4 mniejsze)


  • 2 placki tortilli
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ostra papryczka (ilość zależy od rodzaju papryki jaką wybierzecie i waszych upodobań)
  • "trochę" twardego startego sera (u mnie pecorino)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz


Wykonanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy zgnieciony czosnek i po chwili dodajemy mięso. Podsmażamy ok. 10 min. często mieszając. 
  2. Następnie dokładamy pokrojone pomidory, drobno pokrojoną papryczkę i dolewamy sok (ew. przecier). Dusimy ok. 10 min. na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przestudzony farsz układamy na plackach wg upodobań i sposobu, w jaki chcemy zjeść burrito. Jeśli opcja z nożem i widelcem, to możecie ograniczyć się do najprostszego sposobu (jak na zdjęciach), natomiast jeśli chcecie jeść bez sztućców, to złożenie w kopertę lub w rożek i zawinięcie końcówki w folię będzie idealnym sposobem.
  4. Brzegi placków posypałam startym serem nie tylko ze względu na jego smak, ale przede wszystkim dlatego, że pomaga  skleić tortille, co zdecydowanie ułatwia zapiekanie i jedzenie burrito.
  5. Nafaszerowane i "sklejone" tortille zapiekamy w piekarniku przez ok 10 min w 160 stopniach, lub opiekamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu i już! Gotowe! 


Folia zdecydowanie ułatwia sklejenie tortilli i przenoszenie jej na patelnię,
 gdy ser nie jest jeszcze roztopiony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl