15.03.2014

Weekendowe Śniadania - Placki bananowo-kokosowe z jagodami




Uwielbiam te wszystkie słodkie placki, placuszki, naleśniki i pankejki :) mogłabym jadać je codziennie, nie tylko na śniadanie, ale na obiad i kolację tez. Mogłabym, ale oczywiście tego nie robię, bo przecież zbilansowana dieta jest dla mnie tak samo ważna jak radość z jedzenia. Dlatego weekendowe śniadania są najlepsze do tego, by celebrować je ulubionym jedzeniem, nie żałować sobie dodatków, do tego soki, kawy herbaty - co kto lubi!
To ja wracam do smażenia i Wam tez polecam. A jak dziś nie macie mąki, bananów, mleka i czego tam jeszcze potrzebujecie, to zróbcie dziś zakupy i jutrzejszy dzień rozpocznijcie takim śniadaniem.

Dobrej soboty :)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 jajko
  • 1 i ½ szklanki  i 2 łyżki mąki pszennej (u mnie te 2 łyżki to mąka pełnoziarnista lub otręby)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ok. 150 ml mleczka kokosowego
  • ok. 1 szklanki wody
  • 1-2 banany
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1.  Obranego banana kroję na plastry.
  2. W misce ucieram żółtko z solą i cukrem, kiedy uzyskam gładką masę, wlewam mleko. Następnie partiami dodaję na zmianę mąkę i wodę. Do jednolitej masy dodaję banana. Na koniec stopniowo dodaje pianę ubitą z  białka. Jeśli konsystencja nie będzie Wam odpowiadała, to kombinujcie z proporcjami.
  3. Na rozgrzanej patelni smażę niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
  4. Podaję z gorącymi jagodami.



2 komentarze:

Durszlak.pl