23.02.2014

Czekoladowe babeczki



Zanim zacznę objadać się pączkami, faworkami i innymi tłustoczwartkowymi dobrociami, upiekłam czekoladowe babeczki. Urocze i smaczne - to chyba 2 najważniejsze warunki, by stwierdzić, że babeczki warto upiec raz jeszcze :) Ja na pewno skuszę się jeszcze nie raz, bo przygotowanie trwa chwilę, ale możliwości zdobienia są nieograniczone. Dziś proponuję Wam wersję turkusową.

Częstujcie się <3
Korzystałam z tego przepisu i nieco go zmodyfikowałam

Składniki na babeczki (na 10 szt.):

  • 110 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g pokrojonej na kawałki czekolady lub batoników czekoladowych
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 ml mleka
  • 55 ml jogurtu naturalnego
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
  2. Do miski przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce ucieram masło z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, po każdym miksuję do całkowitego połączenia składników.
  4. Do masy maślanej dodaję suche składniki, mleko zmieszane z jogurtem. Mieszam szpatułką do połączenia składników.
  5. Masę wykładam do foremek wyłożonych papilotkami, wygładzam powierzchnię mokrą szpatułką (dzięki temu masa nie klei się do szpatułki)
  6. Piekę ok. 20 min. do suchego patyczka. Studzę na kratce.
  7. Teraz już tylko dekorowanie. Mi najwygodniej dekoruje się za pomocą rękawa cukierniczego. Tym razem posypałam babeczki pastelowymi perełkami.

Składniki na krem:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • ok.150-180 ml kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy

Wykonanie:

  1. W misie ucieram serek mascarpone z cukrem. 
  2. Następnie dolewam kremówkę i ubijam ok. 5-7 min., aż masa będzie odpowiednio gęsta, czyli będzie zachowywała nadany kształt.
  3. Dodaję barwnik i delikatnie łączę za pomocą szpatułki, do uzyskania jednolitego koloru.
  4. Przekładam do rękawa cukierniczego. Krem jest odpowiednio gęsty, więc możecie nakładać go na babeczki od razu. Gotowe przechowywać w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl