10.03.2013

takie proste, a takie dobre...



Kiedy potrzebuję prostego domowego ciasta do popołudniowej herbaty, najczęściej kończy się na szarlotce. Zwyczajnie? No cóż, takie proste ciasta mają w sobie to "coś" -  zapach, wspomnienia, a przede wszystkim smak, który nigdy nie zawiedzie.

No tak, szarlotka jest zawsze mile widziana na naszym stole, a zapach, jaki rozchodzi się po mieszkaniu w czasie pieczenia jest najprzyjemniejszym (obok pieczonego chleba)  z możliwych.

ale nie samą szarlotką  człowiek żyje

czasem potrzebuje (człowiek) ciasta z malinami

prostego, z pyszną kruszonką skradzioną z domowej szarlotki

z delikatną pianką

oprószonego cukrem pudrem

dobre, bo proste,

proste, a jakie dobre!

Zapraszam



Przepis pochodzi z tej strony


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, ja tym razem nie dodałam)
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam 0,5 szklanki cukru pudru)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 - 40 min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

Durszlak.pl