30.03.2013

ostatni dzwonek



Dla tych, których czeka nocne mazurków pieczenie.
Najlepiej z podwójnej porcji ciasta, później tylko szalejemy z dodatkami i w krótkim czasie dwa pyszne mazurki lądują na stole, tzn. w brzuchu :)

Raz, dwa, trzy zabieramy się do mazurków!

Składniki na ciasto kruche (na dwie blaszki 20x30):

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 50 g zmielonych migdałów

Wykonanie:

  1. Zagniatam wszystkie składniki (oprócz migdałów) na gładkie ciasto. Dzielę na dwie części. 
  2. Jedną część wkładam do lodówki na min.30 min.
  3. Migdały mielę na mąkę i dodaję do drugiej części ciasta. Zagniatam i również schładzam min. przez 30 min.
  4. Ciasto wałkuję na grubość ok.5-7 mm i wyklejam blaszki wyłożone papierem do wypieków.
  5. Piekę w 180 stopniach ok. 20 min (często sprawdzam, by zbytnio się nie zrumienił).
  6. Po upieczeniu odstawiam do wystygnięcia.

Składniki na masę do "białego mazurka":

cytuję za eMajdak

  • 75g masła
  • 75ml mleka
  • 75g cukru (dodałam 60g)
  • 150g mleka w proszku
  • 200g śliwek (wędzone + suszone, wymieszane w proporcjach 1:1) (nie udało mi się znaleźć wędzonych, więc zadowoliłam się suszonymi)
  • 3 łyżki rumu do namoczenia śliwek (dodałam whiskey)

Wykonanie:

  1. Śliwki kroję w kostkę i zalewam alkoholem. Odstawiam, by nabrały mocy:)
  2. Mleko gotuję z masłem, aż lekko zgęstnieje.
  3. Do ostudzonego mleka dodaję mleko w proszku, dokładnie mieszam, dodaję śliwki.
  4. Masę rozprowadzam na spodzie z dodatkiem migdałów. Schładzam przez całą noc.

Składniki na "mazurek czeko-śliwko-kajmakowy"

  • puszka gotowego kajmaku, lub domowej roboty
  • mały słoiczek marmolady śliwkowo-czekoladowej (udało mi się znaleźć taką w delikatesach, ale domowa nutella ze śliwkami będzie tu również super pasowała, albo po prostu powidła śliwkowe połączone z roztopioną tabliczką czekolady)
  • 50 g czekolady gorzkiej (min.70% kakao)
  • suszona żurawina i skórka pomarańczowa do dekoracji


Wykonanie:

  1. Smaruję kruche ciasto marmoladą, na to wykładam masę kajmakową i rozprowadzam równomiernie.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Lekko przestudzoną przekładam do foliowej torebki, nacinam rożek i dekoruję.
  3. Namalowane esy-floresy ozdabiam bakaliami. Schładzam przez kilka godzin.


słodkich Świąt Wam życzę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl