3.03.2013

warto upiec sobie bajgla



Obiecane na facebooku bajgle.
Mimo że dalekie są od tych tradycyjnie wypiekanych, to w niczym nie ustępują im smakiem. A kiedy weźmiecie pod uwagę krótki czas przygotowania i uroczy wygląd, zawsze dojdziecie do wniosku, że warto upiec sobie bajgla :) 
Dziś proponuję "włoskie wnętrze"  do bajgla. Proste i pyszne.

Składniki na bajgle (ok. 10 szt.) 

przepis pochodzi z lutowej Kuchni z niewielkimi modyfikacjami

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zagniatamy w misce do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli będzie za luźne dosyp więcej mąki (ja dosypałam całkiem sporo).
  2. Podziel na 10 części. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wysypanej sporą ilością mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 50-60 min. Z ciasta uformuj 10 okrągłych bułeczek i w każdej zrób dziurkę.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
  4. Ostudź na kratce kuchennej.

Wnętrze:

  • rukola
  • pesto czerwone lub zielone
  • mozzarella
  • świeżo mielony pieprz
A instrukcja jak "nadziać" bajgla jest zbędna :)





1 komentarz:

  1. "Chodzą" za mną te bajgle z Kuchni :) Twoje również wyglądają świetnie !

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl