Obiecane na facebooku bajgle.
Mimo że dalekie są od tych tradycyjnie wypiekanych, to w niczym nie ustępują im smakiem. A kiedy weźmiecie pod uwagę krótki czas przygotowania i uroczy wygląd, zawsze dojdziecie do wniosku, że warto upiec sobie bajgla :)
Dziś proponuję "włoskie wnętrze" do bajgla. Proste i pyszne.
Składniki na bajgle (ok. 10 szt.)
przepis pochodzi z lutowej Kuchni z niewielkimi modyfikacjami- 500 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagniatamy w misce do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli będzie za luźne dosyp więcej mąki (ja dosypałam całkiem sporo).
- Podziel na 10 części. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wysypanej sporą ilością mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 50-60 min. Z ciasta uformuj 10 okrągłych bułeczek i w każdej zrób dziurkę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
- Ostudź na kratce kuchennej.
Wnętrze:
- rukola
- pesto czerwone lub zielone
- mozzarella
- świeżo mielony pieprz
A instrukcja jak "nadziać" bajgla jest zbędna :)
"Chodzą" za mną te bajgle z Kuchni :) Twoje również wyglądają świetnie !
OdpowiedzUsuń