23.12.2012

Są Święta? Jest blok!





Blok czekoladowy oczywiście. Dla mnie kultowa pozycja na liście świątecznych smakołyków. Święta bez bloku, to nie Święta :)
Proste w wykonaniu, nie wymaga skomplikowanych składników, ani ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych, za to wymaga odrobiny cierpliwości.

Słodki, kaloryczny, a jednak jeden kawałek nie zawsze zadowoli.

U mnie klasyczny, bez kombinowania i zbędnych dodatków. Tylko orzechy i herbatniki. Tylko tyle i aż tyle.

Zapraszam


Składniki (na keksówkę):

  • 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao (jeśli chcecie, by był bardziej czekoladowy 3 łyżki)
  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 3 opakowania herbatników (najlepiej tradycyjnych, twardych z Jutrzenki)
  • 3 garście obłuskanych orzechów włoskich lub laskowych

Wykonanie:

  1. Herbatniki łamiemy na małe kawałki, orzechy również łamiemy na pół lub drobniej. Nie musimy obierać ze skórki.
  2. Masło, wodę, cukier i kakao podgrzewamy w większym garnku aż do rozpuszczenia i połączenia się składników, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do chłodnej masy dodajemy partiami mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
  4. Następnie dodajemy orzechy i herbatniki i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
  5. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na min 4-5 godz. a najlepiej na noc.
  6. i już. zrobione. smacznego :)







Wesołych i pysznych Świąt :)

2 komentarze:

  1. Też najbardziej lubię w okrojonej wersji czyli tylko z herbatnikami i orzechami :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione!!!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl