13.12.2012

Muffiny kokosowo-malinowe




Wilgotne,  z delikatną kokosową nutą, pyszne :)

Zapraszam na Muffiny

Składniki ( 6szt. dużych)

  • 1szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 140 g maślanki 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • maliny ( ok. 20 szt.)

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  2. Muffinkowa klasyka - w jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche (make warto przesiać). Dodajemy suche do mokrych i mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.
  3. Nakładamy masę do foremek zapełniając tylko 1/2 foremki. Następnie w każdej babeczce zanurzamy ok. 3-4 malinek i przykrywamy 1 łyżka ciasta. Ja napełniam swoje babeczki do 3/4 całej objętości - ciasto jest dość ciężkie i babeczki rosną równo, ale nie szaleją, więc bez obaw :)
  4. Pieczemy ok 25 min. (do suchego patyczka).
  5. Studzimy na kratce kuchennej. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem (przepis zawiera minimalna ilość cukru, więc spokojnie można je oprószyć pudrem).


Muffinki są idealne "na wynos" - nie kruszą się, nie tracą kształtu nawet w czeluściach damskiej torebki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl