Wilgotne, z delikatną kokosową nutą, pyszne :)
Zapraszam na Muffiny
Składniki ( 6szt. dużych)
- 1szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 140 g maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- maliny ( ok. 20 szt.)
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Muffinkowa klasyka - w jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche (make warto przesiać). Dodajemy suche do mokrych i mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.
- Nakładamy masę do foremek zapełniając tylko 1/2 foremki. Następnie w każdej babeczce zanurzamy ok. 3-4 malinek i przykrywamy 1 łyżka ciasta. Ja napełniam swoje babeczki do 3/4 całej objętości - ciasto jest dość ciężkie i babeczki rosną równo, ale nie szaleją, więc bez obaw :)
- Pieczemy ok 25 min. (do suchego patyczka).
- Studzimy na kratce kuchennej. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem (przepis zawiera minimalna ilość cukru, więc spokojnie można je oprószyć pudrem).
Muffinki są idealne "na wynos" - nie kruszą się, nie tracą kształtu nawet w czeluściach damskiej torebki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz