13.11.2012

Pierogi z dynią na słodko



Kocham pierogi. Wszystkie. No może najmniej te z mięsem, ale też.
Za dynią nie przepadam, bo jakaś taka... no nie wiem.
Ale pierogi z dynią i to jeszcze w słodkiej wersji, to już zupełnie inna bajka.

Lubię dynię!

I zapraszam na pierogi :)

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki poznańskiej
  • ok. szklanki ciepłej wody
Farsz:
  • 120 g chudego twarogu
  • 1 szklanka pure z dyni
  • ok. 10 szt. suszonych śliwek lub garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy do smaku

Wykonanie

  1. Usypujemy kopczyk z mąki i stopniowo dodajemy wodę zagniatając dość zwarte ciasto na pierogi. Moje odpoczywało ok. 15 min. w lodówce.
  2. Wstawiamy wodę w dużym garnku. Solimy, gdy zacznie wrzeć.
  3. Łączymy wszystkie składniki farszu w jednolitą masę: ser, śliwki pokrojone w drobną kostkę, pure z dyni, cynamon i cukier.
  4. Wałkujemy porcje ciasta na blacie podsypanym mąką i wykrawamy szklanką krążki ciasta. Na połowie każdego nakładamy sporą porcję farszu (ok. 1 pełnej łyżki), składamy na pół i "zamykamy" pierogi.
  5. Układamy na talerzu oprószonym mąką. 
  6. Gotujemy partiami, często mieszając, by się nie posklejamy i nie przywarły do garnka. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy  jeszcze ok. 3 min.
  7. Ugotowane pierogi przekładamy na talerz natłuszczony olejem, dzięki czemu będą się sklejać.
  8. Najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym i oprószone cynamonem. Następnego dnia odsmażone na maśle są równie pyszne :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl