11.11.2012

Cykl Weekendowe Śniadania - Miłość na talerzu



Jest tylko jeden powód, dla którego proponuję Wam tosty na dłuższe weekendowe śniadanie - sposób ich podania.
Grzanka w kształcie serca, jabłko w kształcie motylka i wszystkie inne cuda, jakie przyjdą do głowy. Ważne, że wywołają uśmiech u drugiej osoby.

Kiedyś nie rozumiałam, ze mama i babcia okazują miłość przygotowując coś specjalnego, nawet mnie to drażniło. I to wieczne : no zjedz jeszcze kawałek, jeszcze troszkę. I uśmiech, gdy pochłaniasz porcje jedzenia znacznie przerastające twoje możliwości.

Dziś sama gotuję, bo kocham.

I kocham, gdy mi gotuje.

Z podróży zawsze przywożę kawałek miejsca, w którym byłam, coś pysznego. Do dzisiejszych tostów wykorzystałam dżem z fig, który wrócił z nami z Albanii (co za szczęśliwy kraj, gdzie skład dżemu to owoce i cukier, czasem woda i to wszystko).

Zatem zapraszam na tosty z białym serem, dżemem z fig, gruszką i jabłkiem (całkiem polskim).

Składniki

  • ulubiona bułka lub chleb
  • twaróg
  • dżem figowy lub miód
  • gruszka, jabłko
Proporcje wg uznania

Wykonanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  2. Z pieczywa wykrawamy serce - można  zrobić bez większego problemu małym nożykiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 5 min.
  3. Jabłko i gruszkę kroimy w plasterki i z nich za pomocą foremki do ciasteczek wycinamy kształty.Twaróg także kroimy w plastry. 
  4. Grzanki smarujemy dżemem, układamy twaróg i owoce.



3 komentarze:

  1. Niby tak proste składniki, a efekt - fenomenalny :) Uroczo to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim śniadaniem możemy sprawić ukochanej osobie naprawdę bardzo dużą przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne, aż szkoda zjadać :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl