Mimo szczerej miłości do makaronu muszę przyznać sama przed sobą, że nie tylko makaronem kuchnia włoska stoi.
A dla tych, co z lekceważeniem myślą o tej kuchni (bo to przecież tylko kluchy i pizza) polecam "Apetyt na Italię" . Napisana z miłością do jedzenia, z ogromną ciekawością odnalezienia prawdziwych smaków Italii i z dużą dawką pysznych smaków i aromatów. Tak, czytając książkę zdecydowanie można poczuć smak i zapach jedzenia.
Z pewnością ukażą się tutaj jeszcze inne przepisy z tej książki, a zaczynam od Carne 'ncantarata in salsa di miele e peperoncino, czyli Marynowanej polędwicy wieprzowej w sosie z miodu i chili.
Składniki (4 porcje)
- 8 plastrów polędwicy wieprzowej
- sok z 1 pomarańczy
- 200 ml oliwi z pierwszego tłoczenia
- 100 g miodu z kwiatu pomarańczy
- 5 g chili w proszku
- sól morska
Wykonanie
- Pokrojoną polędwicę układamy w naczyniu, przykrywamy ścierką i odstawiamy na kilka godzin.
- Mięso tłuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i marynujemy w soku z pomarańczy i oliwie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Solimy do smaku.
- Sos, który powstał w czasie pieczenia zlać na patelnię, dodać miód i chili.
- Sosem udekorować talerze, ułożyć na nim plastry polędwicy. Podawać z mieszanką świeżych ziół ( ja użyłam tylko tymianku).
Zapraszam do stołu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz