18.11.2012

Polędwica z pomarańczami



Pasta! Pasta! Pasta! Czyli, co przeciętny Polak myśli, gdy słyszy "kuchnia włoska".
Mimo szczerej miłości do makaronu muszę przyznać sama przed sobą, że nie tylko makaronem kuchnia włoska stoi.
A dla tych, co z lekceważeniem myślą o tej kuchni (bo to przecież tylko kluchy i pizza) polecam "Apetyt na Italię" . Napisana z miłością do jedzenia, z ogromną ciekawością odnalezienia prawdziwych smaków Italii i z dużą dawką pysznych smaków i aromatów. Tak, czytając książkę zdecydowanie można poczuć smak i zapach jedzenia.

Z pewnością ukażą się tutaj jeszcze inne przepisy z tej książki, a zaczynam od Carne 'ncantarata in salsa di miele e peperoncino, czyli Marynowanej polędwicy wieprzowej w sosie z miodu i chili.

Składniki (4 porcje)


  • 8 plastrów polędwicy wieprzowej
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 ml oliwi z pierwszego tłoczenia
  • 100 g miodu z kwiatu pomarańczy
  • 5 g chili w proszku
  • sól morska 

Wykonanie

  1. Pokrojoną polędwicę układamy w naczyniu, przykrywamy ścierką i odstawiamy na kilka godzin.
  2. Mięso tłuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i marynujemy w soku z pomarańczy i oliwie.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Solimy do smaku.
  4. Sos, który powstał w czasie pieczenia zlać na patelnię, dodać miód i chili.
  5. Sosem udekorować talerze, ułożyć na nim plastry polędwicy. Podawać z mieszanką świeżych ziół ( ja użyłam tylko tymianku).
Zapraszam do stołu!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl