Pomysłów na owocowe koktajle jest naprawdę dużo. Najlepsza receptura? Owoce, które lubimy + mleko lub sok. Teraz tylko trzeba pokombinować z proporcjami i już! Najlepiej wykorzystać owoce sezonowe, ale nie wszyscy mamy blisko do rynku, na którym owoców pod dostatkiem. Alternatywą mogą być owoce dostępne w zasadzie w każdym sklepie i takie, które mogą poleżeć w lodówce kilka dni. Kiwi i banan spełniają te warunki. Zatem miksujemy!
Składniki (na 3 porcje ok. 200 ml)
- ok. 350 ml mleka (można zastąpić jogurtem lub kefirem)
- 1,5 kiwi
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód (jeśli banan jest bardzo dojrzały można zrezygnować, ale o tej porze roku łyżka miodu będzie dobrym dodatkiem) i sok z cytryny. Wszystko miksujemy z mlekiem, przelewamy do szklanek i zdrowa przekąska lub szybkie śniadanie za nami. Latem mleko zastępuję sokiem jabłkowym i dodaję kilka kostek lodu - koktajl jest lżejszy i bardziej orzeźwiający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz