Prosta, lekka i pyszna!
Składniki (forma ok. 24 cm)
Kruche:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/3 szklanki otrąb pszenno-żytnich
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 250 g serka śmietankowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 5 śliwek
- ok. 250 g domowych powideł śliwkowych
- 2 plasterki pomarańczy
Wykonanie
- Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min. w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do serka dodajemy sok z pomarańczy, cukier i dokładnie mieszamy. Ze śliwek pozbywamy się pestek i kroimy w plastry, pomarańcze na również dzielimy na mniejsze kawałki.
- Gdy ciasto się schłodzi wyklejamy nim formę do tarty (mój ulubiony sposób - ciasto wkładam między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję - szybko, sprawnie, bez zbędnego brudzenia i przenoszę do formy bez problemu), nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na ok 5 min. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tartę pieczemy ok. 25 min. Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka smarujemy całą białkiem, które zostało (do ciasta kruchego używamy tylko żółtka) i zapiekamy jeszcze ok. 5 min. do zrumienienia. Dzięki temu utworzy się skorupka, która będzie "chroniła" kruchy spód przed zmięknięciem od mokrego nadzienia, nawet po wstawieniu do lodówki.
- Gdy ciasto ostygnie smarujemy spód powidłami, na to wykładamy serek. Układamy pokrojone owoce i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz., by masa stężała. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wszystkiego słodkiego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz