6.10.2012

Tarta ze śliwkami





Prosta, lekka i pyszna!

Składniki (forma ok. 24 cm)


Kruche:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki otrąb pszenno-żytnich
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 250 g serka śmietankowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1,5 łyżki  cukru pudru
  • 5 śliwek
  • ok. 250 g domowych powideł śliwkowych
  • 2 plasterki pomarańczy

Wykonanie


  1. Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min. w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do serka dodajemy sok z pomarańczy, cukier i dokładnie mieszamy. Ze śliwek pozbywamy się pestek i kroimy w plastry, pomarańcze na również dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Gdy ciasto się schłodzi wyklejamy nim formę do tarty (mój ulubiony sposób - ciasto wkładam między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję - szybko, sprawnie, bez zbędnego brudzenia i przenoszę do formy bez problemu), nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na ok 5 min. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tartę pieczemy ok. 25 min. Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka smarujemy całą białkiem, które zostało (do ciasta kruchego używamy tylko żółtka) i zapiekamy jeszcze ok. 5 min. do zrumienienia. Dzięki temu utworzy się skorupka, która będzie "chroniła" kruchy spód przed zmięknięciem od mokrego nadzienia, nawet po wstawieniu do lodówki.
  3. Gdy ciasto ostygnie smarujemy spód powidłami, na to wykładamy serek. Układamy pokrojone owoce i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz., by masa stężała. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

Wszystkiego słodkiego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl