Chiński w tym przepisie jest tak naprawdę tylko makaron i grzyby mun, co nie zmienia faktu, że danie jest proste, szybkie i bardzo smaczne.
Składniki (3 porcje)
- 100 g makaronu ryżowego
- 1,5 papryki (u mnie różne kolory)
- 1/3 niewielkiej cukinii (bo akurat była w lodówce)
- 5 grzybów mun ( które niestety nie załapały się na zdjęcia)
- 70 g orzechów ziemnych niesolonych
- 250 g piersi z kurczaka
- 1/2 małej ostrej papryczki
- pieprz, sól
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
Marynata do mięsa:
Wszystkie warzywa kroimy, najlepiej w dość cienkie paski. Orzechy rozgniatamy w moździerzu lub zwykłym tłuczkiem do mięsa i prażymy na suchej patelni.
Gotujemy wodę, wkładamy makaron, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem ok 4 min., odcedzamy.
Mięso razem z marynatą podsmażamy na dużym ogniu na dużej patelni (jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami woka to oczywiście będzie do tego idealny), po ok. 3 min. dodajemy wszystkie warzywa, następnie pokrojone w paski grzyby mun. Doprawiamy sola i pieprzem. Makaron dokładnie łączymy z warzywami, posypujemy orzeszkami oraz kolendrą (pietruszką). I gotowe!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz