27.09.2012

makaron polsko-chiński




Chiński w tym przepisie jest tak naprawdę tylko makaron i grzyby mun, co nie zmienia faktu, że danie jest proste, szybkie i bardzo smaczne.

Składniki (3 porcje)

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1,5 papryki (u mnie różne kolory)
  • 1/3 niewielkiej cukinii (bo akurat była w lodówce)
  • 5 grzybów mun ( które niestety nie załapały się na zdjęcia)
  • 70 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 małej ostrej papryczki 
  • pieprz, sól
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki
Marynata do mięsa:
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól a najlepiej sos sojowy


Rozgniatamy czosnek i łączymy wszystkie składniki marynaty w miseczce, do której wkładamy pierś z kurczaka. odstawiamy na min.  30 min., a najlepiej na całą noc.
Wszystkie warzywa kroimy, najlepiej w dość cienkie paski. Orzechy rozgniatamy w moździerzu lub zwykłym tłuczkiem do mięsa i prażymy na suchej patelni.
Gotujemy wodę, wkładamy makaron, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem ok 4 min., odcedzamy.
Mięso razem z marynatą podsmażamy na dużym ogniu na dużej patelni (jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami woka to oczywiście będzie do tego idealny), po ok. 3 min. dodajemy wszystkie warzywa, następnie pokrojone w paski grzyby mun. Doprawiamy sola i pieprzem. Makaron dokładnie łączymy z warzywami, posypujemy orzeszkami oraz kolendrą (pietruszką). I gotowe!

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl