Długo szukałam batonów idealnych, jedne miały za dużo masła, inne za dużo cukru albo mąki, ale wydaje mi się, że te dzisiejsze są bliskie ideału. Z pewnością powstanie wiele wersji tych batoników, a dziś przedstawiam batony z ziarnami słonecznika.
Przepis zaczerpnięty z tej strony, z kilkoma moimi zmianami.
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jabłka starte na mus
- 4 łyżki wody
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- garść ziaren słonecznika
Wykonanie
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka ścieramy na mus. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę dość cienką warstwą. wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Jeszcze ciepłe kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy do ostygnięcia. I już, zdrowe i bardzo pożywne batony do pracy/na uczelnię gotowe. Bez żadnych dziwnych dodatków, tajemniczo wyglądających w składzie "kupnych" batoników E. Z powodzeniem zastąpią tłustego pączka do kawy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz