25.09.2012

Batony owsiane


Długo szukałam batonów idealnych, jedne miały za dużo masła, inne za dużo cukru albo mąki, ale wydaje mi się, że te dzisiejsze są bliskie ideału. Z pewnością powstanie wiele wersji tych batoników, a dziś przedstawiam batony z ziarnami słonecznika.
Przepis zaczerpnięty z tej strony, z kilkoma moimi zmianami.


Składniki

            • 2 szklanki płatków owsianych
            • 1/4 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
            • 1/4 szklanki siemienia lnianego
            • 1/3 szklanki cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
            • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
            • 2 jabłka starte na mus
            • 4 łyżki wody
            • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
            • garść ziaren słonecznika

Wykonanie

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka ścieramy na mus. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę dość cienką warstwą.  wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Jeszcze ciepłe kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy do ostygnięcia. I już, zdrowe i bardzo pożywne batony do pracy/na uczelnię gotowe. Bez żadnych dziwnych dodatków, tajemniczo wyglądających w składzie "kupnych" batoników E. Z powodzeniem zastąpią tłustego pączka do kawy :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl