9.03.2015

Domowe - znaczy lepsze! Domowy ekstrakt z wanilii








Kojarzycie te wszystkie przepisy, gdzie jednym ze składników jest ekstrakt z wanilii? Nooo, mnie też zawsze irytowało, że muszę zastąpić go cukrem waniliowym, choć od kiedy używam domowego cukru waniliowego (nie waNILINowego ) jest zdecydowanie lepiej. Nie mniej, nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniany ekstrakt z wanilii przygotować w domu. Jeśli zrobicie go teraz, będzie całkiem dobry już do wielkanocnych wypieków, choć podobno najlepszy jest po ok. 2 miesiącach. Ten, który widzicie na zdjęciu ma ok. 2 tygodni.
Zapraszam do kolejnego kuchennego DIY, kolejnego kroku, by Wasza kuchnia była zdrowsza (nawet w kontekście słodkości) i smaczniejsza.



Pomysł na ekstrakt zaczerpnęłam z tej strony


Składniki:

  • 100 ml wódki
  • 1-2 laski wanilii
  • szklana butelka (najlepiej mała, by wódka zakryła laski wanilii)

Wykonanie:

  1. Laski wanilii przekrawam na pół (nie wyskrobuję ziarenek) i wkładam do butelki. Zalewam wódką i szczelnie zamykam.
  2. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce), wstrząsam buteleczką co kilka dni.
  3. Warto wspomnieć, że ekstrakt możesz odnawiać. Jeśli już zużyjesz znaczną ilość, po prostu dolej wódki, a jeśli podczas wypieków wykorzystałaś  ziarenka wanilii, to pustą laskę również możesz dorzucić do butelki.
Proste, prawda?

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować, świetna alternatywa dla aromatu WaniLINOwego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, kolejny krok do zdrowszej kuchni :)

      Usuń

Durszlak.pl