7.08.2014

Lody jogurtowe z jagodami






Zatrzymujecie się przy modnych ostatnio stoiskach z mrożonymi jogurtami? Mi się zdarza, ale jakoś nie jestem przekonana, że to zdrowe, bo nie wiem, czy ten jogurt to tylko jogurt, czy ma w sobie jakiś cudowny dodatek. Poza tym bogactwo dodatków, jakie oferują te stoiska kusi tak bardzo, że ze zdrowym deserem nie mają nic wspólnego.
Falę upałów przetrwałam bez domowych lodów, ale ostatnio mi się zamarzyły. Jogurtowe z jagodami.
Najprostsze na świecie!




Składniki:

  • ok. 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1-2 łyżki miodu (można zastąpić cukrem pudrem)
  • 2-4 łyżki jagód

Wykonanie:

  1. Połowę jagód rozgniatam, łączę z miodem (jeśli jest twardy, to podgrzewam go chwilę w mkrofali)
  2. Dodaję jogurt, energicznie mieszam i dodaję resztę owoców i przelewam do pojemnika z przykrywką i wstawiam do zamrażarki.
  3. Po godzinie mieszam masę, powtarzam tę czynność jeszcze kilka razy, średnio co 30 min. przez ok. 4-6 godzin, by napowietrzyć masę. Dzięki temu lody będą kremowe. I już!


2 komentarze:

  1. Pojemniczek z takimi lodami nie postałby u mnie długo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale byłby pretekst, by zrobić nowe, np. z malinami :)

      Usuń

Durszlak.pl