6.06.2014

Coobler - rabarbar z truskawkami zapiekany pod maślanym ciastem z sokiem z pomarańczy




Połączenie klasyczne, udane jak czekolada i truskawki. Urozmaiciłam je sokiem  i otartą skórką z pomarańczy.


Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, idealnie byłoby podać go z łyżką śmietanki kremówki lub lodami waniliowymi. Bez tych dodatków też daje radę, ale jeśli macie śmietanę lub lody - nie żałujcie sobie. Pysznie będzie!


oryginalny przepis znalazłam na tej stronie

Składniki( na ok.6 porcji):

Owoce
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1/2 kg truskawek
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżki cukru brązowego
Ciasto
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyża cukru brązowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Rabarbar obieram i kroję w ok. 3 cm. kostkę, truskawki na ćwiartki.
  2. Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier, rabarbar i smażę kilka minut. Następnie dodaję truskawki, skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej szoruję i parzę), mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszam i smażę jeszcze ok. 2-3 minut.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, zimne masło pokrojone w kostkę mieszam w misce za pomocą widelca - powstanie cisto przypominające kruszonkę. 
  4. Dodaję mleko i sok z pomarańczy i wszystko mieszam do uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  6. W szczelnej formie do pieczenia układam owoce, na wierzch kładę łyżą porcje ciasta.
  7. Piekę ok. 30 min. do zrumienienia ciasta.
  8. Chwilę studzę, posypuję cukrem pudrem i podaję jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami lub bez :)





3 komentarze:

  1. Już czuję ten smak ciepłego ciasta, miękkich i delikatnych owoców :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju ale to musiało być pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl