Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, idealnie byłoby podać go z łyżką śmietanki kremówki lub lodami waniliowymi. Bez tych dodatków też daje radę, ale jeśli macie śmietanę lub lody - nie żałujcie sobie. Pysznie będzie!
oryginalny przepis znalazłam na tej stronie
Składniki( na ok.6 porcji):
Owoce
- 2 łodygi rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 łyżki cukru brązowego
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyża cukru brązowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Rabarbar obieram i kroję w ok. 3 cm. kostkę, truskawki na ćwiartki.
- Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier, rabarbar i smażę kilka minut. Następnie dodaję truskawki, skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej szoruję i parzę), mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszam i smażę jeszcze ok. 2-3 minut.
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, zimne masło pokrojone w kostkę mieszam w misce za pomocą widelca - powstanie cisto przypominające kruszonkę.
- Dodaję mleko i sok z pomarańczy i wszystko mieszam do uzyskania jednolitego ciasta.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- W szczelnej formie do pieczenia układam owoce, na wierzch kładę łyżą porcje ciasta.
- Piekę ok. 30 min. do zrumienienia ciasta.
- Chwilę studzę, posypuję cukrem pudrem i podaję jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami lub bez :)
Już czuję ten smak ciepłego ciasta, miękkich i delikatnych owoców :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Jeju ale to musiało być pyszne...
OdpowiedzUsuńbyło, było <3 następne za rok...
Usuń