14.05.2014

Tarta rabarbarowo-truskawkowa



Siedzimy na tarasie przed małym drewnianym domkiem, z jednej strony ściana bluszczu, dookoła pełno  kwiatów i drzewka owocowe. Sprzeczamy się o to, kto tym razem skosi trawnik i dociekamy, kto wypił ostatnie ciemne piwo z lodówki, a dziś taki upał...

Tak to widzę, taki scenariusz sobie wymyśliłam na trochę dalszą przyszłość. Ale spokojnie, jak nie uda się go zrealizować, to mam też kilka innych, równie dobrych. Nie upieram się. Może już zawsze będę mieszkała w dużym, brzydkim bloku na Żabiance, może w drewnianym domu na Mazurach, a może w rodzinnych okolicach, gdzieś niedaleko lasu. Gdziekolwiek to będzie, będę piekła dla nas takie właśnie ciasta. Proste, z sezonowymi owocami, upieczone gdzieś "w międzyczasie". Ciasta idealne na popołudniowe rozmowy na tarasie przy kubku kawy lub herbaty. 
Dzisiejsza tarta powstała dzięki kapryśnej pogodzie. Raz padało, raz świeciło, więc czekając, aż pogoda zdecyduje, czy założę kalosze, czy trampki," w międzyczasie" upiekłam prostą tartę z rabarbarem i truskawkami.

Częstujcie się!


Składniki:

Spód
  • 100 g zimnego masła
  • 1 1/3 - 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 50 g masła
  • po 2 łyżki otrąb, płatków owsianych, wiórków kokosowych (możesz zastąpić zwykłą mąką)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 - 1/3 szklanki cukru (zależy, jak słodką kruszonkę lubisz)
Dodatkowo
  • ok.400 g rabarbaru pokrojonego w ok. 1 cm. kostkę, garść truskawek pokrojonych w ćwiartki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagniatam na gładkie cisto i schładzam przez min.15-30 min.)
  2. W tym czasie przygotowuję kruszonkę - wszystkie składniki łączę tak, by powstały grudki ulubionej wielkości. Również schładzam.
  3. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Ciasto na spód rozwałkowuję między dwiema foliami i przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
  4. Spód podpiekam ok. 20 min.
  5. W tym czasie kroję owoce i obsypuję je mąką. Wykładam na podpieczony spód i posypuję kruszonką.
  6. Całość piekę ok.30 -40 min., do zrumienienia kruszonki.




2 komentarze:

  1. aaa... jak pięknie wygląda Twoja tarta! a z diety chyba znowu nici ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uznaj ja za wypiek dietetyczny - tyle zdrowych owocow :)

      Usuń

Durszlak.pl