26.05.2014

Sernik z musem owocowym na spodzie brownie





Miał pojawić się po świętach, ale  jednak musiał poczekać na lepszą okazję. Najlepszą - Dzień Matki!
Jeśli Wasze Rodzicielki lubią serniki, to zaufajcie mi - będą zachwycone.
Ja nadal szukam serników idealnych. Tak, nie jednego, a kilku, które będę mogła upiec w zależności od tego,  jaki będę miała ochotę zjeść lub podarować innym. Przepis na ten sernik wpisuję na listę.
Poziom trudności zaskakuje - wystarczy trzymać się podstawowych "sernikowych zasad", a na pewno wyjdzie pyszny.








 



przepis na masę serową pochodzi z tej strony



Składniki (tortownica 23cm):

Spód brownie
  • 60 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki kakao
Masa serowa (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
  • 500 g sera zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka mascarpone 
(najczęściej robię w proporcjach 750 g zwykłego sera na sernik i 250 g mascarpone, a czasami używam tylko zwykłego sera. Tak czy inaczej sernik wychodzi smaczny. Dodanie mascarpone sprawia, ze jest po prostu bardziej kremowy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru ( ja dodała 1 szklankę)
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30% ( zapomniałam kupić i dodałam 18% - sernik i tak był pyszny)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( nie miałam, dodałam 2 łyżki cukru wanilinowego)
Mus owocowy
  • garści owoców ( mogą być porzeczki jak u mnie, maliny, truskawki)
  • cukier do smaku (na 2 garści porzeczek dałam 2 łyżki cukru)

Wykonanie:

  1. Owoce miksuję z cukrem na gładką masę i przecieram przez sito. Gładki mus owocowy odstawiam na później.
  2. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni.
  4. Wszystkie składniki na czekoladowy spód zagniatam na gładkie ciasto. Wyklejam nim tortownicę, odstawiam do lodówki na ok. 15 min. i piekę przez ok.10-15 min.
  5. Sery miksuję z mąką na wolnych obrotach przez ok. 3 min. Stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy, miksuję bardzo delikatnie, by nie napowietrzyć zbytnio masy. Dodaję po jednym jajku cały czas delikatnie miksując. Na koniec dodaję śmietankę (ewentualnie ekstrakt waniliowy) i znowu miksuję. 
  6. Gotową masę wylewam na podpieczony spód.
  7. Sernik piekę w kąpieli wodnej, dlatego też po podpieczeniu spodu do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z wrząca wodą (ok. 0,5 l).
  8. Na masę kładę po łyżeczce musu owocowego tworząc na powierzchni kleksy. Wykałaczką przeciągam po kleksach, by uzyskać nieregularne wzorki.
  9. Tortownicę z masą wstawiam do piekarnika na półkę nad naczyniem z wodą i piekę przez 15 min. w 175 stopniach. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę przez 90 min. Nie otwieram piekarnika do końca pieczenia. Uchylam piekarnik dopiero po 15 minutach po upieczeniu i studzę sernik ok.1 godz. Po tym czasie wstawiam do lodówki bez przykrycia  na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
* jeśli piekę w większej tortownicy z tych samych proporcji, to skracam czas pieczenia o ok. 7-10 min., zależnie od piekarnika.

Sernik robiłam wielokrotnie z rożnymi kombinacjami - w wersji cytrynowej, pomarańczowej, kokosowej a nawet różanej. Czasem ze spodem z kruchego ciasta, a czasem bez. Zawsze wychodzi. Pamiętajcie tylko, by trzymać się podstawowych zasad - składniki w temperaturze pokojowej, pieczenie w kąpieli wodnej i nie otwierajcie piekarnika podczas i zaraz po upieczeniu.























1 komentarz:

  1. mm wygląda przepysznie :) przywieź kawałek do Gdańska ;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl