18.04.2014

Babka Czekoladowa





Wszędzie babki, mazurki, serniki.... Tak sobie myślę, ze kobiety ( mężczyźni najczęściej i tak się tym nie przejmują), które nie lubią spoglądać z niepewnością przez szybkę piekarnika na swoje wypieki, mają najzwyczajniej w świecie przekichane! Koleżanki pytają siebie na wzajem "co w tym roku będziesz piekła?", bo ja to i tamto, i jeszcze takie inne tym razem, i ..... A Ty, co? A ty nic! Jak nie lubisz, to nie piecz! Kup albo poproś koleżankę, która lubi piec, może Ty przygotujesz dla niej coś w zamian, a może Teściowa ucieszy się, gdy poprosisz, by upiekła swój popisowy sernik? Święta mają być przyjemnością dla wszystkich (nie tylko dla dzieci i męża).
Ja lubię piec, nawet bardzo! Równie mocno nie cierpię chwil, kiedy mi coś nie wychodzi, szczególnie w kuchni. Ciasto nie wyszło, wiadomo - ogień, dym, czarne chmury! Że już nigdy, że ten przepis jest głupi (a przepis może być głupi?) i jeszcze wiele innych obietnic. Kończy się jak zwykle - kolejnym ciastem. Tak było i tym razem -  nowy przepis, na początku dziwny, później głupi itp. Babka z zakalcem, a w zasadzie zakalec w formie babki stoi na parapecie i straszy domowników. A z piekarnika wyszła nowa, piękna i mocno czekoladowa babka wielkanocna!
Więc jeśli jednak jesteś z tych, co lubią piec - do roboty! Prosta, szybka i cudownie wilgotna. 
A jak nie lubisz piec, to olej to i zrób coś, co sprawi Ci przyjemność. Wszak Święta są dla ludzi, a nie odwrotnie.


Przepis pochodzi z tej strony, nieznacznie go zmodyfikowałam


Składniki:

  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

  1. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiewam do miski.
  2. W drugiej misce ucieram mikserem masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.
  3. Wbijam po jednym jajku cały czas ucierając.
  4. Mąkę i jogurt dodaję na zmianę. Miksuję tylko do pomieszania składników.
  5. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką, przekładam do niej ciasto (maksymalnie do 3/4 wysokości).
  6. Piekę przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
  7. Upieczoną babkę studzę ok. 15 min. na kratce, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

Ok. 60 g białej czekolady rozpuszczam w kilku łyżkach  zagotowanej i zestawionej z ognia  śmietance 30%. Polewam babkę i posypuje płatkami migdałów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl