30.01.2013

w cytrynie zaklęty jest ten smak...



Na bogactwo pysznych owoców jeszcze trzeba chwilę poczekać. Szkoda... i tęskno do truskawek, malin i jagód. Tęskno do śliwek i porzeczek. Na szczęście zima cytrusami stoi, co w jakimś stopniu rekompensuje brak w.w. 
Moje pierwsze ciasto tego typu, chociaż w zasadzie trochę przypomina (przynajmniej czytając składniki) wilgotne muffiny.
Ale czymże są muffiny (jakkolwiek pyszne i jakkolwiek urocze), kiedy czytam o tym cieście na Jej blogu, kiedy przeglądam Jej zdjęcia.
Zwyczajne wilgotne ciasto, a jednak. Warto było wygrzebać się z łóżka w niedzielny poranek, by zjeść je na "pośniadaniowy deser". Tak, uwielbiam jadać desery po śniadaniu, szczególnie w wolne dni, ale nie tylko. Mało tego, czynię to bez wyrzutów sumienia :)
Dom wypełnia się zapachem pysznego cytrynowego ciasta, wylegując się w łóżku, leniwie przełączając kanały w tv czekam na pierwszy kęs. Czekam chwilę, aż przestygnie, posypuję cukrem pudrem. Parzę dobrą kawę, kroję po kawałku.

Za chwilę kroję kolejny i wiem, że ukroję sobie jeszcze jeden. I ciasto też upiekę jeszcze nie raz. Może następnym razem z pomarańczami... Dam znać.

Zapraszam na kawałek.

Przepis pochodzi z tej strony. Nic nie zmieniałam. Przygotowałam z 1/2 porcji i w keksówce o większych wymiarach, dlatego jest niskie, ale bez obaw - wyrosło i było pyszne. 


Składniki (podaję oryginalny przepis na całą porcję na keksówkę 22x8cm)

  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki jogurtu, maślanki lub kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 3 cytryn (sparzonych i wyszorowanych)

Wykonanie:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy mikserem na wolnych obrotach dodając roztrzepane jajka uzyskując dość gęstą masę.
  2. Masło łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny i dodajemy do masy i łączymy wszystkie składniki.
  3. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem.
  4. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 175 stopni, do suchego patyczka.
  5. Przestudzone ciasto można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Jeśli podobnie jak ja obawiacie się, że zjecie całe ciasto "na raz" i chcecie przygotować z 1/2 porcji proponuję zmniejszyć temp. do 165 stopni i piec ok 40 minut, również  do suchego patyczka







2 komentarze:

  1. prawdziwe orzeźwienie w postaci pysznego ciasta :) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie wypróbuj:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl