5.11.2012

Moja kawa miodowo-cynamonowa




Nie lubię cynamonu - no chyba, że w szarlotce. Nie lubię mleka, ale w kawie, to co innego. Za miodem też nie przepadam, ale od października do marca pochłaniam go nieludzkie ilości w herbacie z cytryną.

Lubię za to kawę z miodowo-cynamonowym mlekiem. 

Aha, nie lubię kaw smakowych, bo to taki deser nie kawa, ale małą białą lub frappe z 1/2 porcji syropu karmelowego wypijam z przyjemnością.

Chyba muszę zweryfikować moją listę lubię-nie lubię.

Na co dzień klasyczna biała, czasem mała czarna. Czasem jednak przychodzi ochota na kawę niecodzienną.

Składniki


  • 300 ml mleka
  • łyżeka miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  1. Mleko podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w nim miód i dodajemy cynamon.
  2. Podgrzewamy do temperatury, jaką lubimy (u mnie bardzo ciepłe mleko, bo nie lubię, kiedy "wychładza' moją kawę).
  3. Teraz kawa i mleko w ulubionych proporcjach, a resztę mleka przelewamy do butelki i chowamy do lodówki. Jutro też możecie wypić swoją jesienną kawę :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl