26.10.2012

Cykl Weekendowe Śniadania - Quesadilla

Dlaczego proponuję  Wam Quesadilla  na weekendowe śniadanie? Na pewno nie dlatego, że przygotowanie zajmuje dużo czasu (o nie!), nie dlatego, że musicie wybrać się przed śniadaniem po zakupy. Po prostu dlatego, że jest tak pyszna, ze cudownie jest się nią rozkoszować i nie zerkać na zegarek (bo za chwilę ucieknie nam ostatni tramwaj!). Idealna na śniadanie, szczególnie teraz, gdy za oknem ciemno i zimno a nasz organizm potrzebuje ciepłych posiłków już od rana, ale także na szybką przekąskę w ciągu dnia, czy lekką kolację.

Składniki

Konieczne są tylko placki tortilli, ser (najczęściej wybieram żółty, ale mozzarella czy brie też się sprawdzi) i ulubiony ketchup, reszta zależy tylko od Was. Moje ulubione składniki to:
  • pieczarki
  • suszone pomidory
  • natka pietruszki
  • cebula
  • czosnek
Proporce? No cóż - wszystkiego nakładamy tyle ile nam się podoba, pamiętając jednak, by składniki były pokrojone w cienkie plasterki.


Wykonanie

  1. Wszystkie składniki kroimy w cienkie plasterki, ser można zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie kawałki
  2. Tortille smarujemy ketchupem (1 łyżka powinna wystarczyć) i układamy wszystkie składniki na placku, a dokładniej na jego połowie . Nie przesadzajmy z ilością - jakoś trzeba to później zjeść :)
  3. Układając ser pamiętajmy, by ułożyć go bliżej brzegów, co ułatwi sklejenie placka i przewracanie podczas podgrzewania.
  4. Tortille składamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni ok 2 min z każdej strony. Gdy ser się roztopi, "sklei" tortillę, a ta uroczo się zarumieni - czas zdjąć ją z patelni. Kroimy na 4 części jak pizzę.

Smacznego :)



1 komentarz:

Durszlak.pl