Składniki
Konieczne są tylko placki tortilli, ser (najczęściej wybieram żółty, ale mozzarella czy brie też się sprawdzi) i ulubiony ketchup, reszta zależy tylko od Was. Moje ulubione składniki to:
- pieczarki
- suszone pomidory
- natka pietruszki
- cebula
- czosnek
Proporce? No cóż - wszystkiego nakładamy tyle ile nam się podoba, pamiętając jednak, by składniki były pokrojone w cienkie plasterki.
Wykonanie
- Wszystkie składniki kroimy w cienkie plasterki, ser można zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie kawałki
- Tortille smarujemy ketchupem (1 łyżka powinna wystarczyć) i układamy wszystkie składniki na placku, a dokładniej na jego połowie . Nie przesadzajmy z ilością - jakoś trzeba to później zjeść :)
- Układając ser pamiętajmy, by ułożyć go bliżej brzegów, co ułatwi sklejenie placka i przewracanie podczas podgrzewania.
- Tortille składamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni ok 2 min z każdej strony. Gdy ser się roztopi, "sklei" tortillę, a ta uroczo się zarumieni - czas zdjąć ją z patelni. Kroimy na 4 części jak pizzę.
Smacznego :)
Quesadilla... Mm, to dopiero śniadanie :) Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń