Być może nie powinnam wstawiać kolejnego słodkiego przepisu, bo przecież wszyscy się teraz oczyszczają, odchudzają i podejmują inne noworoczne postanowienia. Ja nie podejmuje, nie muszę nic zrzucać po świętach (spokojnie - nie zawsze byłam taka mądra, wcześniejsze święta zawsze skutkowały tym, że spodnie były jakoś tak niezrozumiale ciaśniejsze:).
Zapraszam Was więc na pyszne i proste ciasto daktylowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a po domu roznosi się wspaniały korzenny zapach.
przepis znalazłam na timrfordessert.pl i trochę go zmodyfikowałam.
Składniki (tortownica ok. 20 cm)
- 175 g pokrojonych drobno daktyli
- 200 ml wody
- sok z 1/2 cytryny + z 1/2 pomarańczy
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z 2 pomarańczy lub garść kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka sody (jak dla mnie soda jest wyczuwalna w smaku, następnym razem spróbuję upiec z 3/4 łyżeczki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g mąki
Wykonanie:
- Pokrojone daktyle zalewam woda i gotuję ok. 15 min. do momentu aż będą miękkie. Łączę z sokiem z cytryny i pomarańczy. Odstawiam do ostudzenia.
- Nagrzewam piekarnik do 170 stopni.
- W misce łączę mąkę, sodę, cynamon.
- W drugiej misce ucieram masło z cukrem na gładka masę. Dodaję po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Teraz dodaję skórkę z pomarańczy.
- Do masy wsypuję suche składniki (maka itd.) i dokładnie mieszam.
- Na koniec dodaję daktyle i wszystko łączę w jednolitą masę
- Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub fola aluminiową, wyrównuje powierzchnię i piekę ok. 40 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze ok.10 min. (do suchego patyczka)
Ciasto jest idealnie wilgotne, więc polewa nie jest konieczna, ale tym razem miałam na nią ochotę. Zmiksowałam 1/2 opakowania serka mascarpone z ok. 50 ml ubitej kremówki i łyżeczką cukru pudru. Polałam ostudzone ciasto (zużyłam tylko połowę polewy) i starłam skórkę z pomarańczy.
Smacznego :)
Mniamniamniam... ale bym chapnął!
OdpowiedzUsuńCiasto idealne, przepadam za słodkim smakiem daktyli :)
OdpowiedzUsuńidealne - fakt! i nie tylko my tak twierdzimy :) dziękuję za odwiedziny
OdpowiedzUsuń