Nie musisz kupować w sklepie. Te domowej roboty są zdecydowanie smaczniejsze. Przepisów w sieci krąży mnóstwo, mój znalazłam
tu.
Składniki:
- 1/5 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2,5 szklanki wiórek kokosowych
- 150-200 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
Wykonanie:
- Wiórki łączę z mlekiem, by powstała gęsta, dość zwarta masa.
- Formuję w niewielkie batoniki lub kulki (dość mocno ściskając, by były zwarte. Najlepiej co jakiś czas zanurzać ręce w zimnej wodzie)Wkładam do zamrażarki na ok.30 min.
- Roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej.
- Schłodzone batoniki zanurzam w czekoladzie (najlepiej za pomocą 2 widelców) i odkładam na deskę wyłożoną papierem pergaminowym.
- Wstawiam do lodówki na ok 15 min. i gotowe. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku kilka dni.
mleka jest tylko jedna piąta szklanki? czy to powinno być półtora szklanki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja dodałam tylko 1/5 szklanki mleka, bo chciałam uzyskać bardziej zwarta konsystencję, ale jeśli chcesz mieć bardziej miękkie batoniki, to możesz spokojnie dodać więcej mleka (tak jak w przepisie, którym się inspirowałam i podałam link w poście). Pozdrawiam i smacznego bounty życzę :)
OdpowiedzUsuń